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Questions #1

Q:  Which DER discipline (Seat Dynamic Test or Interior Arrangements) is 
responsible for finding compliance to FAR 25.562(a)?  If both are 
responsible, which aspects of the paragraph should each discipline address?

A: FAA letter 120S-01-212, dated March 12, 2001 proves guidance.  The Seattle 
ACO has the expectation that the delineation of responsibility between these 
two DER disciplines is as follows:
Section 25.562(a) - The Interior Arrangement DER's are responsible for 
finding compliance with this requirement.  It is the expectation of the SACO 
that the Interior Arrangement DER's will accomplish this by reviewing the 
seat installations during the Interior Compliance inspection.  This will require 
that the Interior Arrangement DER's verify that each occupant has enough 
room to properly sit in their seat and can access and make use of the seat 
belts that are provided.
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Sections 25.562(b) and (c) - The § 25.562 DER's are responsible for all 
compliance findings related to these requirements, except as noted below.

Sections 25.562(c)(5), (c)(6), (c)(8) - These requirements pertain to head injury 
criterion, femur loads and deformation limitations, and the comp liance 
responsibility is to be shared between the § 25.562 DER's and the Interior 
Arrangement DER's.  It is the expectation of the SACO that the § 25.562 DER's 
will witness the testing, and oversee collection of all of the test data necessary to 
make a compliance finding;  the Interior Arrangement DER's will use this data to 
find compliance for the installation dependent aspects of the seating 
configuration installed on the airplane.  This typically includes verifying front 
row setbacks, seat pitches, checking deformations into aisles, assist spaces, 
projected exit openings, passageways, etc.  The Interior Arrangement DER's
must also assess any egress concerns resulting from seat components that may 
have deployed during dynamic testing.

Question #1 cont’
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Q:  What requirements for deflections must be considered for 
installation configurations where 16g seats may contact 16g 
seats, especially with regard to seat-to-seat dynamic load 
sharing and HIC? Also, what requirements must be considered 
for installation configurations where 16g seat-to-9g monument 
contact may occur, especially with regard to HIC? 

A: All 25.561 and 25.562 requirements must still be met.  

• Ensure that the head path clears or run HIC tests.

• Seat-to-seat load sharing need not be considered structurally 
as long as design includes appropriate clearance.

Question #2
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Question #3

Q:  FAA Memorandum “Standard Content and Format for the Installation 
Instructions and Limitations Required by TSO-C127a,” dated September 8, 
2003, states “A TSO article installed in accordance with an IIL as described 
in this memorandum should be subjected only to a determination that the 
article complies with the IIL.  It is not necessary to investigate the data 
supporting the information approved in the IIL under the TSO approval.”
The DERs ’ understanding of this statement is that if the data required to
approve an installation are included in the IIL, then further review of the 
data in the dynamic test report is not required to approve the installation.  Is 
this understanding correct?

A: This is correct.  For the requirements of the TSO that are coext ensive with 
the Part 25 requirements no further review beyond the IIL is necessary to 
make the Part 25 finding of compliance.
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Question #4

Q: What paperwork defines that “B” allowables are appropriate for 
Interiors Structures? 

A: There is nothing that explicitly states that B allowables are 
appropriate for interior structures.  

Per 25.613(b), design values must be chosen to minimize the 
probability of structural failures due to material variability. 
Compliance must be shown by selecting design values which assure
material strength with the following probability:”

(1) Where applied loads are eventually distributed through a single 
member within an assembly, 99% probability with 95% 
confidence.

(2) For redundant structure. . .90% probability with 95% confidence.
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Question #5

Q: What FARs should be listed on the 8110-3 for the monument 
abuse load test plan and report? Please clarify

A: There is no general FAA requirement or policy for monument 
abuse load testing.
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Question #6

Q: What are the criteria for dynamic testing for the interior 
monuments, and when it is applicable? I believe that this is 
required when the attendant seat is attached to the monument. 
Please clarify. 

A: Monument testing is only performed if the monument is 
determined to be part of a seat support (e.g. partition- like 
monument) or where the design was not envisioned during the 
promulgation of the rule (e.g. overhead crew rests).  In this case 
only static load coupon testing is required.  The monuments are 
not subjected to dynamic testing.
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Question #7

Q: Should a test witness expect to see a completed 8100-1 before 
starting a test? 

A: Yes.  

FAA Order 8110.4B, Paragraph 2-11, “An FAA conformity 
inspection should be successfully conducted before any official 
FAA tests (ground or flight) are conducted.”
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Question #8

Q: If the test plan states that certain parts will not be installed (i.e. 
electrical wiring, plumbing, etc) and they are still on the drawing, 
does the inspector need to call these as unsat on the 8100-1?

A: The inspector is required to execute the conformity as defined on the 
8120-10, Request for Conformity.

• If the RFC conforms per the test plan which lists the missing parts 
then there are no unsats.  It is important to specify the proper 
engineering data.

• If the RFC only conforms per installation design data but there are 
missing parts then these missing parts must also be listed on the 
8130-9 under Deviations.  Those deviations are to be coordinated 
with the FAA Project manager and must be dispositioned on the 
8100-1, Conformity Inspection Record.
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Question #9

Q: Refurbishing a test article for production.  How should this be 
handled?  Some DERs specify on the test report 8110-3 that the 
approval excludes responsibility for refurbishing.  What if 
supplier does not address refurbishing in the test plan?  Are the 
DERs still responsible?

A: Refurbishing a test article for production is not part of the type 
design approval process, therefore, it is not the responsibility of 
any DER.  If it is included in a test plan or report, then an 
exclusion note on the 8110-3 is acceptable.
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Question #10

Q: Disposition of UNSATS on the 8100-1: What is the preferred 
method to record the disposition? Some DERs write it on a 
copy of the 8100-1 and fax this back to the test site. Others 
prefer that the disposition be recorded in the test plan. Some 
prefer a rejection tag. What does the FAA suggest?

A: Per FAA Order 8110.4B:  “Any nonconformities found as a 
result of the conformity inspection require ACO project 
engineer or authorized DER disposition on FAA Form 8100-1.”

14

Q: Per FAA letter [ref 120S-02-1009] the phrase “or latest revision” may be 
used on the 8120-10 Request for Conformity form. This adds more time to 
the DER’s review of conformity paperwork at the time of the test, and 
places unrealistic expectations on the DER. Would the FAA please
comment?

A: MIDO Policy:

Accept  FAA Form 8120-10, issued by the ACOs with a specific cited 
drawing revision with or without “or later FAA approved revision.”

Perform the conformity and if there is a difference in revision than the one 
specified, call the FAA Project Manager (PM)/DER listed on the RFC to 
confirm that the revision presented is consistent with the submitted 
engineering data that the PM/DER holds.

On the FAA Form 8100-1 comments section add a note that the revision was 
coordinated with the FAA PM/DER, contact was made and acknowledged 
with the specified FAA revision for the conformity.

Question #11
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Mark the item "satisfactory" (if it meets the design data to the coordinated 
revision) based on the coordination with the FAA PM/DER.

At times, the FAA Form 8120-10 lists a DER who has the disposition 
authority, this authority can provide an approval of the revision level as an 
alternate to the PM/project DER.

If the PM/DER cannot be contacted, perform and complete the conformity 
presented by the applicant and mark the item "unsatisfactory" to be cleared by 
the PM/DER at a later date.  On the FAA form 8100-1 comment section, note 
that the PM/DER could not be contacted.  Follow-up calls to the PM/DER 
should be made by the ACO coordinator or assigned PI of the designee.

Complete and submit the final conformity package per FAA Order 8110.4

Question #11 cont’
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Question #12

Q: FAR 25.605 states that the method of fabrication must produce a 
consistently sound structure and must be performed under an approved
process specification.  Furthermore FAA Order 8110.4B reads, the applicant 
should be encouraged to submit their process specification for approval 
early in the program.  They should be reminded that a TC or STC cannot be 
issued until all processes are reviewed.  It is my understanding that all 
processes must be approved.  Approving type design does not imply 
approval of the processes called out.  If the process is not approved, then 
separate approval is required.

A: Process specifications are typically approved by the DERs/FAA as part of 
the Type Design descriptive data when listed on the drawings.  The same is 
true if they are called out in substantiation documents (analyses, test plans, 
test reports).  They must be part of the drawing or documentation tree and 
not just “referenced.” They are not approved individually.
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Question #13

Q: What is the criteria for using double latch for the monuments? 
Only to the forward facing doors that contains items of mass?

It is my understanding that double latch mechanism is the 
mechanism that has one redundant latching capability.  Please 
clarify 

A: Paragraph 121.311(f) requires compliance with Paragraph 
25.785 at amendment 25-51.  Advisory Circular 25.785-1A, 
Paragraph 7(b) specifies that if a flight attendant seat is located 
three rows fore or aft from center of a galley or stowage 
compartment then dual latching or equivalent is required to 
retain all items of mass in galley or stowage compartment.


