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Situation:  An applicant completed a DC-9 type rating in which some training [see § 61.157(b)] and some of the practical test (85% or less of the practical test) [see § 61.157(b)(3)] was accomplished in a flight simulator.  And some training and some of the practical test (at least 15% or more of the practical test) was accomplished in the aircraft in flight [see § 61.157(b)(3)].  The applicant did not complete a Part 142 approved training program.  The applicant uses his own flight instructor who is not affiliated with an approved Part 142 training course or with the Part 142 Training Center that operates the flight simulator.  Essentially what is happening is the applicant rents both the flight simulator and flight instructor, both are outside of an approved Part 142 training course.

The essence of my question is whether it is permissible under § 61.157(e) and § 142.1(b) for an applicant for a DC‑9 type rating at the ATP certification level to accomplish the required training and practical test in a flight simulator where the applicant rents the flight simulator (outside of an approved Part 142 training course) and also uses his own flight instructor (outside of an approved Part 142 training course).  

Question:  In accordance with 14 CFR § 142.1(a), (b), and (c), I’m requesting answers to the following questions:

§ 142.1(b) states when Part 142 certification is not required, specifically paragraph (b)(3).  What regulation states that no individual may rent a simulator for the uses I’ve described in my question? 

Where in Part 61 does it state for an applicant for an ATP add‑on type rating requires the training to be under Part 142 if he/she receives training and checking in both a flight simulator and the aircraft as how it was done in the situation I’ve stated in my question?

Answer: Ref. § 61.157(b)(1) and (3) and § 61.157(g);  It is not permissible under § 61.157(e) or § 142.1(b) for an applicant to accomplish the required training and practical test in a flight simulator where the applicant rents the flight simulator and flight instructor outside of an approved Part 142 training course.  Furthermore, it is not permissible under § 61.157(g) to complete the practical test 85% in the simulator and 15% in the aircraft.
The applicant in your question is not accomplishing the training and practical test for the DC‑9 type rating in accordance with § 61.157(g), so the use of a flight simulator for all or any of the training and practical test does not apply to this applicant.  

Paragraph (b)(1) of § 61.157 addresses the training requirements and paragraph (b)(3) addresses the practical test requirements.  In both § 61.157(b)(1) and (3), the rule requires the training and the practical test to be accomplished in the aircraft.


Per § 61.157(b)(1), “. . . Must receive and log . . . flight training . . . .” Emphasis added: flight training, and flight training means “. . . . that training, other than ground training, received from an authorized instructor in flight in an aircraft.”  [see § 61.1(b)(6)]

Per § 61.157(b)(3), “. . . Must perform the practical test in actual or simulated instrument conditions . . . . .” which means the practical test must be performed in the aircraft in flight.

The use of a flight simulator is not permitted.  If you’re not accomplishing the training and practical test in accordance with a Part 142 approved training program, the applicant must use the aircraft for the training and the practical test. 

You’ve stated in your question that the applicant used the flight simulator and aircraft for both the training and the practical test [85% of the practical test in a flight simulator and 15% of the practical test in the aircraft].  Under § 61.157(g)(7)(i) (i.e. the 100% rule), an applicant is allowed to mix the usage of a flight simulator and aircraft on the practical test if it is done in an approved Part 142 training program.  Also under Part 121 and Part 135, an applicant is allowed to mix the usage of a flight simulator and aircraft on the practical test if it is done in an approved Part 121 or Part 135 training program.  Also, under Part 141, a flight simulator is permitted to be used for some of the training provided the training is conducted in accordance with an approved Part 141 training course.  But those are the only exceptions where it is permissible for an applicant to mix the usage of the flight simulator and aircraft.   

So, in answer to your specific question, “What regulation states that no individual may rent a simulator for the uses I’ve described in my question?”  There is no rule that addresses that kind of question specifically.  However, as I stated above, § 61.157(b)(1) and (3) require the training and practical test to be performed in the aircraft unless the applicant accomplishes the training in an approved Part 142 training program [see § 61.157(g)(2) or (g)(7)(i) or (ii), as appropriate].

In answer to your other question, “Where in Part 61 does it state an applicant for an ATP add‑on type rating requires the training to be under Part 142 if he/she receives training and checking in both a flight simulator and the aircraft as how it was done in the situation I’ve stated in my question?”  Again, there is no rule that addresses that kind of question specifically.  However, as I stated above, § 61.157(b)(1) and (3) requires the training and practical test to be performed in the aircraft unless the applicant accomplishes the training in an approved Part 142 training program [see § 61.157(g)(2) or (g)(7)(i) or (ii), as appropriate].
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NOTE:  This Q&A and all Q&As eventually are onloaded onto AFS-600's home page at - 

http://afs600.faa.gov
Then when the AFS‑600 home page displays, go to the area noted as Designee Standardization (640) and click on [FAQ 14 CFR Part 61 & 141] under Other Designee Information. You will then see a number of files listed that includes the following files:

“FAQ 14 CFR Part 61[in Microsoft (.doc) Format] ” which is the Part 61 FAQs.  

[http:/av-info.faa.gov/data/640otherfaq/faqpt_61.doc]

“FAQ 14 CFR Part 141 [in Microsoft (.doc) Format]” which is the Part 141 FAQs.  

[http:/av-info.faa.gov/data/640otherfaq/faqpt141.doc]

“FAQ 14 CFR Part 61[in Acrobat (.pdf) Format] ” which is the Part 61 FAQs.  

[http://av-info.faa.gov/data/640otherfaq/faqpt_61.pdf]

“FAQ 14 CFR Part 141 [in Acrobat (.pdf) Format]” which is the Part 141 FAQs.  

[http://av-info.faa.gov/data/640otherfaq/faqpt141.pdf]

“Aeronautical Experience Check List [in Microsoft (.doc) Format]” which is a file that contains an aeronautical experience checklist to assist in checking an applicant’s FAA Form 8710-1 -Airman Certificate and/or Ratings. 

[http:/av-info.faa.gov/data/640otherfaq/aero-exp.doc]

“Aeronautical Experience Check List [in Acrobat (.pdf) Format]” which is a file that contains an aeronautical experience checklist to assist in checking an applicant’s FAA Form 8710-1 -Airman Certificate and/or Ratings. 

[http://av-info.faa.gov/data/640otherfaq/aero-exp.pdf]

