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Question 1. Does an individual who is receiving FAR 61 "SIC" training (aircraft requiring two pilots) at a FAR 142 training center (simulator only) get credit for a § 61.56 flight review at the completion of training? This individual is not typed in the aircraft that training is being conducted nor does he receive a check at the end of course (SIC's do not require a check under Part 61).

Answer 1: Ref § 61.56(c) and (d); You stated the person does not receive a check at the end of the course. You stated the person is not type rated in the aircraft that training is being conducted in. So for those two reasons, the pilot would not meet the requirements of § 61.56(d).

In order for a pilot to be excused from the flight review requirements of § 61.56(c), that person must have ". . . passed a pilot proficiency check conducted by an examiner . . . . for a pilot certificate, rating, or operating privilege . . . ." [see § 61.56(d)]  Emphasis added: passed a “pilot proficiency check.”  And the person would have had to have passed a pilot proficiency check in an aircraft for which that pilot is rated [emphasis added: for which that pilot is rated].  Granted, § 61.56(d) only makes reference to having passed a pilot proficiency check conducted by an examiner and doesn't say anything about in an aircraft for which the pilot is rated, but the provisions of § 61.56(c) imply it.

Now whether the pilot proficiency check is for PIC qualification or SIC qualification is irrelevant.  It does not have to be a PIC pilot proficiency check.  It can merely be a SIC pilot proficiency check conducted by an examiner.  

And to clarify this answer, the pilot proficiency check must have involved piloting skills; otherwise, a pilot proficiency check must have involved evaluating the pilot as the sole manipulator of the controls [hands-on-the-controls] at the pilot certification level appropriate to the pilot certificate and rating held.  And the pilot proficiency check would have to meet at least the scope and content of § 61.56(a).  Showing that you can copy clearances and change radios is not a pilot proficiency check for being able to meet the requirements of § 61.56(d).

Question 2. Does an individual who is receiving FAR 135 "SIC" training (aircraft requiring two pilots) at a FAR 142 training center (simulator only) get credit for a § 61.56 flight review at the completion of training?. He does do a final check at the end of course. However, he is not type rated in the aircraft. All he is getting is SIC training and checking under a 135 training curriculum (flight simulator only). Does this individual get credit for a § 61.56 flight review?

Answer 2: Ref. §61.56(c) and (d); In this scenario, you stated the pilot does complete a check at the end of the course. But you stated the pilot does not hold a type rating for the aircraft the training and end of course check is given in. Because the pilot does not hold the type rating for the aircraft the end of course check is given in, then this would not meet the requirements of § 61.56(d).

If the final check at the end of the approved course had been in an aircraft type for which that pilot was rated (meaning held the appropriate aircraft type rating on his or her pilot certificate) and the final check had been determined to be a pilot proficiency check then that pilot would have met the requirements of § 61.56(d).  

Per §61.56(d), it states ". . . passed a pilot proficiency check conducted by ... an approved check airmen ... for a pilot certificate, rating, or operating privilege need not accomplish the flight review required by this section."  Emphasis added: passed a “pilot proficiency check.”  And the person would have had to have passed a pilot proficiency check in an aircraft for which that pilot is rated. Granted, § 61.56(d) only makes reference to having passed a pilot proficiency check conducted by an examiner and doesn't say anything about in an aircraft for which the pilot is rated, but the provisions of § 61.56(c) imply it.  And the pilot proficiency check would have to meet at least the scope and content of § 61.56(a).

Now whether the pilot proficiency check is for PIC qualification or SIC qualification is irrelevant. The person just has to have “. . . passed a pilot proficiency check conducted by ... an approved check airmen . . . . for a pilot certificate, rating, or operating privilege . . . .”  It does not have to be a Part 135 PIC pilot proficiency check.  It can merely be a Part 135 SIC pilot proficiency check conducted by a check airmen.  And to clarify this answer, a pilot proficiency check must have involved piloting skills; otherwise, a pilot proficiency check must have involved evaluating the pilot as the sole manipulator of the controls [hands-on the controls] at the pilot certification level appropriate to the pilot certificate and rating held.  A pilot proficiency check is not copying clearances and changing radios for meeting the requirements of § 61.56(d).

Question 3:  Does it make any difference whether the pilot passed a pilot competency check vs. a “pilot proficiency check.”

Answer 3:  Ref. §61.56(d);  Per §61.56(d), in order to be relieved from having to accomplish a flight review, it requires that the pilot to have “. . . passed a pilot proficiency check conducted by ... approved check airmen .... for a pilot certificate, rating, or operating privilege . . . .” Emphasis added: passed a “pilot proficiency check.”  Now regardless whether the check is called a pilot competency check or a “pilot proficiency check,” the check must involve piloting skills which means the check must involve an evaluation of the pilot as the sole manipulator of the controls [hands-on the controls] at the pilot certification level appropriate to the pilot certificate and rating held.  A pilot proficiency check is not copying clearances and changing radios.  It is common knowledge that the phrase “pilot competency check” and the phrase “pilot proficiency check” are used interchangeably to mean the same thing.  I haven’t found a definition in Part 1 or Part 61 that differentiates between the phrase “pilot competency check” and the phrase “pilot proficiency check.”  The only definition I’ve found is for the term “practical test” [see § 61.1(b)(13)].  But again whatever the check is called (i.e., a pilot competency check or a “pilot proficiency check”), the check must involve piloting skills which means the check must involve an evaluation of the pilot as the sole manipulator of the controls [hands-on the controls] at the pilot certification level appropriate to the pilot certificate and rating held.
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NOTE:  This Q&A and all Q&As eventually are onloaded onto AFS-600's home page at - 

http://afs600.faa.gov
Then when the AFS‑600 home page displays, go to the area noted as Designee Standardization (640) and click on [FAQ 14 CFR Part 61 & 141] under Other Designee Information. You will then see a number of files listed that includes the following files:

“FAQ 14 CFR Part 61[in Microsoft (.doc) Format] ” which is the Part 61 FAQs.  

[http:/av-info.faa.gov/data/640otherfaq/faqpt_61.doc]

“FAQ 14 CFR Part 141 [in Microsoft (.doc) Format]” which is the Part 141 FAQs.  

[http:/av-info.faa.gov/data/640otherfaq/faqpt141.doc]

“FAQ 14 CFR Part 61[in Acrobat (.pdf) Format] ” which is the Part 61 FAQs.  

[http://av-info.faa.gov/data/640otherfaq/faqpt_61.pdf]

“FAQ 14 CFR Part 141 [in Acrobat (.pdf) Format]” which is the Part 141 FAQs.  

[http://av-info.faa.gov/data/640otherfaq/faqpt141.pdf]

“Aeronautical Experience Check List [in Microsoft (.doc) Format]” which is a file that contains an aeronautical experience checklist to assist in checking an applicant’s FAA Form 8710-1 -Airman Certificate and/or Ratings. 

[http:/av-info.faa.gov/data/640otherfaq/aero-exp.doc]

“Aeronautical Experience Check List [in Acrobat (.pdf) Format]” which is a file that contains an aeronautical experience checklist to assist in checking an applicant’s FAA Form 8710-1 -Airman Certificate and/or Ratings. 

[http://av-info.faa.gov/data/640otherfaq/aero-exp.pdf]

